Spletna stran uporablja piškotke!
Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani in nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Strinjam se!

Črna kuhinja

Črna kuhinja
Za železnimi kovanimi vrati se v vsej preproščini in izjemnosti ohranja velbana ognjiščnica. Idilična podoba v osrčju hiše, kjer so pri življenju ohranili pravcati zaklad. Majhen črn prostor s kuriščem, ki ga niso žrtvovali ali ga preurejali, zato predstavlja pravo odkritje v mestu Kamnik. Prostor se je  uporabljal izključno za kurjenje in kuhanje. Dim se odvaja skozi odprtino v stropu v ognjiščni dimnik. Na mestijah še vedno gori ogenj. Odprtino zapira vmesni zapah, predpeček pa zunanja vrata. Ob kurišču je iz obdelanega kamna postavljena preprosta polica za odlaganje glinenih in železnih loncev. V stenski odprtini gori sveča. Ognjiščna oprema je namenjena izključno potrebam za »vsakdanjo rabo«. V drugem kotu so sledi svinjskega kotla. Na podnu čakajo butare in polena, orodje za peko kruha in kuho ter orodje za razgrebanje žerjavice.
V pepelnjaku hranijo včerajšnji pepel, jutri bodo spet zakurili... Kar je že davno izginilo iz bivanjske kulture  in okolja, v Steletovi hiši živi v smislu odkrivanja življenskega sloga in tradicije na pravem koncu.