Spletna stran uporablja piškotke!
Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani in nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Strinjam se!

Predstavitev

Naše podjetje Pax - Svečarna Stele uspešno nadaljuje tradicijo svečarstva Stele, katerega začetki segajo v davno leto 1701. Že takrat so se naši predniki ukvarjali s svečarstvom in medičarstvom. Do začetka 20. stoletja so bile surovine za sveče precej drugačne kot dandanes. Izdelovali smo jih iz voska in živalskega loja. Kasneje smo prešli na čisti čebelji vosek, sčasoma pa smo le-temu dodajali stearin in parafin, ki sta bila cenejša in boljše gorljiva.

Plečnikove sveče

Junija leta 1950 pa se je zgodilo nekaj pomembnega tako za družino Stele kot tudi za celotno umetnostno zgodovino Slovenije. Arhitekt Jože Plečnik – družinski prijatelj Steletovih –   katerega umetelne stvaritve so znane širom po svetu, je dal pobudo za izdelavo sveč, okrašenih z odlitki različnih motivov, narejenih iz voska. Ti odlitki so se oblikovali v modelih, katere so včasih uporabljali za oblikovanje testa. Prvo tako svečo smo v Svečarstvu Stele pod Plečnikovim vodstvom izdelali leta 1951 za pisatelja Frana S. Finžgarja ob njegovi 80-letnici.

Ideja je uspela in tako še danes izdelujemo sveče po Plečnikovi zamisli in smo ponosni, da smo povezani z njegovim imenom.