Slovenščina sl

Na okol’ po Kamniku – Voden obisk Lectarjeve hiše

Vodenja po mestu Kamnik

V torek 6.7.2021 so se pod okriljem Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik začela torkova vodenja po srednjeveškem Kamniku. Projekt je pohvale vreden, saj udeležencem brezplačno predstavi srednjeveški Kamnik in vse njegove skrite zaklade. Vsi zainteresirani se morajo predhodno prijaviti na vodenje, nato pa se pod vodstvom izkušenega vodiča podajo po mestnih ulicah. Sprehod po mestu fizično ni zahteven, pregrete glave pa svojo uteho najdejo v številnih senčnih kotičkih. Potep traja približno 2 uri, med tem pa spoznate različne in informativne zanimivosti in z malo sreče pokukate tudi v katero izmed skritih kulturnih zakladnic mesta.

Voden obisk Lectarjeve hiše

Na prvem teh vodenj smo z vodenjem po Lectarjevi hiši sodelovali tudi mi – podjetje PAX svečarna Stele d.o.o. Vedoželjnim obiskovalcem smo predstavili Lectarjevo hišo, svečarsko in lectarsko obrt ter jih v prijetnem ambientu Plečnikove sobe sprejeli med svečarske vajence.

Lectarjeva hiša je edinstven unikum v slovenskem prostoru, saj predstavlja edino še ohranjeno svečarsko delavnico, ki tudi s svojo arhitekturo podpira dejavnost izdelovanja sveč, saj je s svojim podstrešjem prilagojena za naravno beljenje čebeljega voska.

Družinska hiša Steletovih v svojih nedrih skriva edino delujočo črno kuhinjo v mestu Kamnik, ki predstavlja srce prostora in izvira iz 14. stoletja. Sama svečarska in lestarska obrt se je v hišo naselila leta 1701, kar izpričuje zabeležba v cerkvenih knjigah, saj se je novembra 1701 dedinja hiše Klara Legat poročila z medičarjem in svečarjem Jurije Bitencem. Od tisteg srečnega dne dalje, je v hiši dišalo po medu in čebeljem vosku.

Predstavitev svečarske in lectarske obrti

V hiši je urejena imenitna muzejska svečarska delavnica, v kateri so predstavljeni orodja in naprave za izdelavo sveč kot tudi leseni rezljani modeli za oblikovanje lectovih kruhkov. Obiskovalce smo podučili o različnih postopkih izdelave sveč iz čebeljega satovja. Spoznali so, da izdelovanje sveč zahteva potrpežljivost in vztrajnost, dve odliki, ki jih je potrebno v tem hitečem svetu še toliko bolj zavzeto negovati.

Najbolj markanten predmet v muzejski delavnici je zagotovo naprava za izdelovanje “vaksšteklcov” ali voščenih zvitkov, takoj za njim pa svečarsko vreteno, na katerem je svečar izdeloval sveče.

voden obisk lectarjeve hiše
Foto: B. Košir.

Posedeti na Plečnikovem stolu

Plečnikova soba
Foto: arhiv podjetja.

V bivalnem delu hiše je predstavljeno prijateljstvo med arhitektom Jožetom Plečnikom in svečarjem Jankom Steletom, ki je nastalo ob Plečnikovih obiskih v Kamniku. Iz prijateljstva se je porodila čudovita ideja Plečnikovih svečk, ki jih še danes ročno izdelujemo. Svoje mesto v hiši pa je našel tudi čudoviti Plečnikov jedilni kot, ki ga je arhitekt oblikoval za svečarja Janka Steleta in njegovo številno družino. Jedilni kot sestavljajo umetelno izdelan lestenec, miza in stoli – vsak ozaljšan z unikatnim naslonjalom.

Izdelava svečk iz čebeljih satnic

Plečnikova soba, kot prostor imenujemo, se je ob tokratnem obisku prelevila v delavnico izdelovanja svečk – vsak udeleženec je izdelal svojo unikatno svečko iz čebeljih satnic. Delavnica je požela veliko navdušenja, svečka pa bo zagotovo prijeten spomin na naše druženje.

izdelava svečke iz čebeljih satnic
Foto: B. Košir.
svečka iz čebeljih satnic
Foto: B. Košir.

Naslednje takšno vodenje se bo izvedlo prvi torek v avgustu, 3.8.2021, ob 17:00! Z malo truda boste morda tudi Vi sprejeti med svečarske vajence.