Lectarjeva hiša

Zibelka 300 letne tradicije oblikovanja in izdelave sveč za vse priložnosti

Predstavitev hiše

Lectarjeva hiša stoji v samem starem mestnem jedru srednjeveškega Kamnika in se uvršča med ene izmed najstarejših hiš v mestu.

V hiši je urejena muzejska delavnica, kjer je predstavljena lectarska in svečarska dejavnost ter razvoj svečarstva skozi stoletja. Ogledate si lahko najstarejšo ohranjeno črno kuhinjo v Kamniku in posedite v spominski družinski sobi, za katero je načrte pripravil arhitekt Jože Plečnik.

Lectarjeva hiša

Črna kuhinja

Najstarejša ohranjena in delujoča črna kuhinja v mestnem jedru Kamnika, ki pričuje o visoki starosti Lectarjeve hiše, saj izhaja iz 14. stoletja in je bila vseskozi srce hiše.

Črna kuhinja

Muzejska delavnica

V hiši je ohranjena muzejska svečarska delavnica, kjer je prikazano, s kakšnimi orodji je marljiva svečarjeva roka izdelovala sveče iz beljenega čebeljega voska. Sveče so bile uporabljene za razsvetljavo ter za praznične in ritualne namene. Lectarjeva hiša se še vedno ponaša z vso stavbno in drugo opremo, ki je potrebna, da iz čebeljega satovja nastane sveča.

Osrednje mesto v muzejski svečarski delavnici zaseda naprava za izdelovanje voščenih zvitkov ali vaksštekelcev, kot se jim je reklo včasih. Voščene zvitke so uporabljali predvsem revnejši sloji prebivalstva, ki si velikih sveč niso mogli privoščiti.

»Edina ohranjena svečarska delavnica, v kateri je tudi arhitektura stavbe (podstrešje in ostrešje) prilagojena za naravno beljenje čebeljega voska pod vplivom sončnih žarkov.«

Janez Bogataj

muzejska delavnica

Spominska družinska soba

Leta 1950 sta se spoprijateljila arhitekt Jože Plečnik in svečar Janko Stele, njuno prijateljstvo je obrodilo sadove v obliki Plečnikovih sveč, ki so nastale po idejnih zasnovah in mentorstvu arhitekta. Plečnik je razvil izviren način dekoracije sveč s figuralnimi motivi iz voska, ki so nastali z vtiskanjem v lesene modele, kakršne so sicer uporabljali za izdelavo medenega peciva.

Plečnik je prav tako prispeval načrte za notranjo opremo spominske družinske sobe, v kateri se zrcali vsa njegova bogata uporaba simbolike.

Plečnikova sveča spominska soba

Trgovina

Pod Lectarjevo streho je svoj prostor našla naša trgovinica, v kateri ponujamo vse svoje sveče. Zagotovo boste našli primerno darilo zase ali za svoje najljubše. V pestri ponudbi imamo ročno izdelane krstne, obhajilne, poročne in jubilejne sveče.

Zelo ponosni smo na svoje ročno izdelane Plečnikove sveče, ki so nastale kot plod prijateljstva med slavnim arhitektom Jožetom Plečnikom in svečarjem Jankom Steletom. Seveda nudimo tudi različne nagrobne in dekorativne sveče, izbirate lahko tudi med različnimi krstnimi prtički, dekorativnimi predmeti in čokoladami.

Trgovinica Lectarjeva hiša

Naslov:

Glavni trg 16, 1240 Kamnik

Odpiralni čas:

Ponedeljek – petek
08.00 – 12.00 in 14.00 – 18.00

Sobota
08.00 – 12.00

Po predhodnem naročilu za zaključene skupine organiziramo vodenja in delavnice izdelave sveč.

Kontakt

Telefon: 01 831 16 84
E-Mail: trgovina@pax.si

Novice

Okrasite svoj dom s svečko Lun`ca

Svečka Lun`ca je idealna spremljevalka poletnih večerov. Uživajte v toplini plamena in širokem spektru barv, ki dopolnjujejo vaš ambient.

Prenovljena spletna stran PAX svečarne Stele je tu!

Oglejte si našo ponudbo sveč v novi podobi - bolj pregledno za vas! Prenovljena spletna stran je izvrstni način za seznanjenje z našimi svečami. Poščite tisto, ki vam je všeč in obiščite enega od mnogih maloprodajnih mest oziroma stopite v stik z našo veleprodajo in sodelujte z nami.