Slovenščina sl

Lectarjeva hiša

Zibelka 300 letne tradicije oblikovanja in izdelave sveč za vse priložnosti

Predstavitev hiše

Lectarjeva hiša stoji v samem starem mestnem jedru srednjeveškega Kamnika in se uvršča med ene izmed najstarejših hiš v mestu.

V hiši je urejena muzejska delavnica, kjer je predstavljena lectarska in svečarska dejavnost ter razvoj svečarstva skozi stoletja. Ogledate si lahko najstarejšo ohranjeno črno kuhinjo v Kamniku in posedite v spominski družinski sobi, za katero je načrte pripravil arhitekt Jože Plečnik.

Lectarjeva hiša

Črna kuhinja

Najstarejša ohranjena in delujoča črna kuhinja v mestnem jedru Kamnika, ki pričuje o visoki starosti Lectarjeve hiše, saj izhaja iz 14. stoletja in je bila vseskozi srce hiše.

Črna kuhinja

Muzejska delavnica

V hiši je ohranjena muzejska svečarska delavnica, kjer je prikazano, s kakšnimi orodji je marljiva svečarjeva roka izdelovala sveče iz beljenega čebeljega voska. Sveče so bile uporabljene za razsvetljavo ter za praznične in ritualne namene. Lectarjeva hiša se še vedno ponaša z vso stavbno in drugo opremo, ki je potrebna, da iz čebeljega satovja nastane sveča.

Osrednje mesto v muzejski svečarski delavnici zaseda naprava za izdelovanje voščenih zvitkov ali vaksštekelcev, kot se jim je reklo včasih. Voščene zvitke so uporabljali predvsem revnejši sloji prebivalstva, ki si velikih sveč niso mogli privoščiti.

»Edina ohranjena svečarska delavnica, v kateri je tudi arhitektura stavbe (podstrešje in ostrešje) prilagojena za naravno beljenje čebeljega voska pod vplivom sončnih žarkov.«

Janez Bogataj

muzejska delavnica

Spominska družinska soba

Leta 1950 sta se spoprijateljila arhitekt Jože Plečnik in svečar Janko Stele, njuno prijateljstvo je obrodilo sadove v obliki Plečnikovih sveč, ki so nastale po idejnih zasnovah in mentorstvu arhitekta. Plečnik je razvil izviren način dekoracije sveč s figuralnimi motivi iz voska, ki so nastali z vtiskanjem v lesene modele, kakršne so sicer uporabljali za izdelavo medenega peciva.

Plečnik je prav tako prispeval načrte za notranjo opremo spominske družinske sobe, v kateri se zrcali vsa njegova bogata uporaba simbolike.

Plečnikova sveča spominska soba

Trgovina

Pod Lectarjevo streho je svoj prostor našla naša trgovinica, v kateri ponujamo vse svoje sveče. Zagotovo boste našli primerno darilo zase ali za svoje najljubše. V pestri ponudbi imamo ročno izdelane krstne, obhajilne, poročne in jubilejne sveče.

Zelo ponosni smo na svoje ročno izdelane Plečnikove sveče, ki so nastale kot plod prijateljstva med slavnim arhitektom Jožetom Plečnikom in svečarjem Jankom Steletom. Seveda nudimo tudi različne nagrobne in dekorativne sveče, izbirate lahko tudi med različnimi krstnimi prtički, dekorativnimi predmeti in čokoladami.

Trgovinica Lectarjeva hiša

Naslov:

Glavni trg 16, 1240 Kamnik

Odpiralni čas:

Ponedeljek – petek
08.00 – 17.00

Sobota
08.00 – 12.00

Po predhodnem naročilu za zaključene skupine organiziramo vodenja in delavnice izdelave sveč.

Kontakt

Telefon: 01 831 16 84
E-Mail: trgovina@pax.si

Novice

decembrska svečarska dogodivščina

Predstavitev zgodovine Lectarjeve hiše in svečarske delavnice ter izdelava preprostih svečk V mesecu decembru Vas vabimo, da obiščete decembrsko svečarsko dogodivščino! Spoznali boste bogato zgodovino Lectarjeve hiše, srednjeveški način gradnje meščanskih hiš in muzejsko svečarsko delavnico. Preizkusili se boste v izdelavi preprostih svečki in s tem izrazili svojo ročno spretnost. Delavnice so brezplačne in trajajo 1 uro. Udeležba je brezplačna, udeleženci pa prejmete 10% popust za nakup v trgovinici PAX svečarne Stele. Brezplačna decembrska svečarka dogodivščina je primerna za svečarske navdušence od 6 let naprej.   Prisrčno vabljeni! Decembrska svečarska ...

Svečar za en dan

Poletne delavnice za otroke od 6 do 10 let Imate doma nadebudne ustvarjalce? Iščete zanimive poletne aktivnosti, kjer bo njihova kreativnost prišla do izraza, hkrati pa bodo izvedeli tudi kaj novega? V Lectarjevi hiši bomo v poletnem času gostili poletne delavnice za otroke – Postani svečar za en dan Delavnice bodo primerne za otroke v starosti od 6 do 10 let. Nadebudni svečarski vajenci se bodo spoznali z bogato zgodovino Lectarjeve hiše, srednjeveškim načinom gradnje in samo zgodovino svečarske dejavnosti. Ogledali si bomo muzejsko sobo in pokukali v črno kuhinjo. Otroci se bodo preizkusili v izdelavi svečk. Da pa bodo lahko ohranjali zbranost, se bodo posladkali z medenjaki in odžejali z ...