Slovenščina sl

Lectarjeva hiša

Zibelka 300 letne tradicije oblikovanja in izdelave sveč za vse priložnosti

Predstavitev hiše

Lectarjeva hiša stoji v samem starem mestnem jedru srednjeveškega Kamnika in se uvršča med ene izmed najstarejših hiš v mestu.

V hiši je urejena muzejska delavnica, kjer je predstavljena lectarska in svečarska dejavnost ter razvoj svečarstva skozi stoletja. Ogledate si lahko najstarejšo ohranjeno črno kuhinjo v Kamniku in posedite v spominski družinski sobi, za katero je načrte pripravil arhitekt Jože Plečnik.

Lectarjeva hiša

Črna kuhinja

Najstarejša ohranjena in delujoča črna kuhinja v mestnem jedru Kamnika, ki pričuje o visoki starosti Lectarjeve hiše, saj izhaja iz 14. stoletja in je bila vseskozi srce hiše.

Črna kuhinja

Muzejska delavnica

V hiši je ohranjena muzejska svečarska delavnica, kjer je prikazano, s kakšnimi orodji je marljiva svečarjeva roka izdelovala sveče iz beljenega čebeljega voska. Sveče so bile uporabljene za razsvetljavo ter za praznične in ritualne namene. Lectarjeva hiša se še vedno ponaša z vso stavbno in drugo opremo, ki je potrebna, da iz čebeljega satovja nastane sveča.

Osrednje mesto v muzejski svečarski delavnici zaseda naprava za izdelovanje voščenih zvitkov ali vaksštekelcev, kot se jim je reklo včasih. Voščene zvitke so uporabljali predvsem revnejši sloji prebivalstva, ki si velikih sveč niso mogli privoščiti.

»Edina ohranjena svečarska delavnica, v kateri je tudi arhitektura stavbe (podstrešje in ostrešje) prilagojena za naravno beljenje čebeljega voska pod vplivom sončnih žarkov.«

Janez Bogataj

muzejska delavnica

Spominska družinska soba

Leta 1950 sta se spoprijateljila arhitekt Jože Plečnik in svečar Janko Stele, njuno prijateljstvo je obrodilo sadove v obliki Plečnikovih sveč, ki so nastale po idejnih zasnovah in mentorstvu arhitekta. Plečnik je razvil izviren način dekoracije sveč s figuralnimi motivi iz voska, ki so nastali z vtiskanjem v lesene modele, kakršne so sicer uporabljali za izdelavo medenega peciva.

Plečnik je prav tako prispeval načrte za notranjo opremo spominske družinske sobe, v kateri se zrcali vsa njegova bogata uporaba simbolike.

Plečnikova sveča spominska soba

Trgovina

Pod Lectarjevo streho je svoj prostor našla naša trgovinica, v kateri ponujamo vse svoje sveče. Zagotovo boste našli primerno darilo zase ali za svoje najljubše. V pestri ponudbi imamo ročno izdelane krstne, obhajilne, poročne in jubilejne sveče.

Zelo ponosni smo na svoje ročno izdelane Plečnikove sveče, ki so nastale kot plod prijateljstva med slavnim arhitektom Jožetom Plečnikom in svečarjem Jankom Steletom. Seveda nudimo tudi različne nagrobne in dekorativne sveče, izbirate lahko tudi med različnimi krstnimi prtički, dekorativnimi predmeti in čokoladami.

Trgovinica Lectarjeva hiša

Naslov:

Glavni trg 16, 1240 Kamnik

Odpiralni čas:

Ponedeljek – petek
09.00 – 15.00

Sobota
09.00 – 12.00

Po predhodnem naročilu za zaključene skupine organiziramo vodenja in delavnice izdelave sveč.

Kontakt

Telefon: 01 831 16 84
E-Mail: trgovina@pax.si

Novice

Spet v polnem zagonu

Spoštovani poslovni partnerji! Vlada RS je na dopisni seji 14. 5. 2020 preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je bila razglašena 12. marca 2020. Od sredine maja spet normalno delujemo! Za Vas smo dosegljivi vsak delovnik od 08:00 do 13:00 in 14:00 do 17:00 ter ob sobotah od 08:00 do 12:00.

Okrnjeno delovanje podjetja PAX svečarna Stele d.o.o.

Sporočamo, da bo, glede na situacijo v Sloveniji in skladno z ukrepi za zajezitev širjenja korona virusa, okrnjeno delovanje podjetja PAX svečarna Stele d.o.o. Do nadaljnjega: bo zaprta maloprodajna trgovina v Kamniku, se ne bodo izvajale dostave sveč v cvetličarne in trgovine, z izjemo trgovin, ki po uredbi še delujejo, ne sprejemamo dobav repro materiala. O vseh spremembah Vas bomo obveščali preko spletne strani in socialnih omrežjih.