Spletna stran uporablja piškotke!
Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani in nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Strinjam se!

Predstavitev hiše

V petdesetih letih prejšnjega stoletja, predvsem po veliki zaslugi frančiškana patra Martina Perca, je v Kamniku pri obnovi in opremljanju cerkva ustvarjalno izredno bogato deloval arhitekt Jože Plečnik.Prav Pater Martin je je zbližal Jožeta Plečnika z Jankom Steletom.Do tesnejšega sodelovanja med njima pa je pripomoglo večkratno skupno potovanje iz Kamnika v Stranje, ko je Jože Plečnik iz Ljubljane v Kamnik pripotoval z vlakom, v Stranje pa ga je s konji vpreženimi v zapravljivček (voz) peljal Janko Stele.
Predstavitev hiše
Preden so bili konji vpreženi, je minilo kar nekaj časa. Ta čas je Jože Plečnik čakal v Steletovi dnevni sobi in z gospodarjem in njegovo ženo prijetno kramljal, številni domači otroci pa so  pogovor s primerne razdalje z zanimanjem poslušali.
 
Med temi pogovori sta se dogovorila, da bo arhitekt Jože Plečnik izdelal načrte za dnevno sobo, dal pa je tudi več predlogov, kako okrasiti sveče.

Na prošnjo prijateljev zakoncev Stele, je Plečnik za njuno 25.obletnico poroke leta 1952 izdelal načrt za 2 metra visok lesen svečnik in predlagal, kako okrasiti svečo zanj. Tudi ta svečnik je izdelal mizar France Koncilja.

Ohranjenih je več originalno narisanih predlogov kako z barvami okrasiti sveče, še posebno dragoceno pa je pismo junija 1950, v katerem Jože Plečnik predlaga, kako v iz hišne zbirke starih modelov za izdelavo medenih kruhkov vliti vosek  odlitek pa nato prilepiti, privoščiti na sveče. Prvo tako svečo so pri Steletovih izdelali leta 1951 ob 80 letnici pisatelja Fran Saleškega Finžgarja. Po teh predlogah izdelane sveče Steletovi imenujejo Plečnikove sveče.

Jože Plečnik je leta 1951 za Lectarjevo dnevno sobo narisal načrte za štiri stole, ki imajo vsi enak sedežni del, različna pa imajo naslonjala, raztegljivo mizo in lestenec. Vsi izdelki so iz orehovega lesa, izdelal pa jih je eden najboljših mizarjev France Koncilja iz Mekinj. Plečnik in Stele sta bila dogovorjena, da bo Plečnik izdelal načrte še za ostale dele pohištva takoj zatem, ko bodo narejeni že narisani deli. Ker pa se je izdelava pri mizarju zaradi zahtevnosti dela zelo zavlekla, do izdelave ostalih načrtov ni prišlo, ker je Plečnik zbolel in nato umrl.

Predvsem stoli so izredno zanimivi, zato so bili že na razstavah po Sloveniji in Evropi.
Predstavitev hiše Predstavitev hiše Predstavitev hiše
Predstavitev hiše Predstavitev hiše Predstavitev hiše