Slovenščina sl

Kako uporabljamo svečo Večna Luč PAX?

Sveča Večna Luč PAX

V podjetju PAX svečarna Stele d.o.o. smo ponosni na našo dolgoletno tradicijo izdelovanja sveč, ki traja že vse od leta 1701.
V vseh teh letih smo stremeli k razvoju vedno bolj dovršenih sveč, ki bi učinkovito opravljale svojo nalogo – goreti z enakomernim plamenom kar najdlje. V želji po »večni luči« se je razvila sveča Večna Luč PAX. Svoje ime je dobila po svoji edinstveni lastnosti, da lahko gorivo, tekoči vosek, dotakamo kar medtem, ko svečka gori.
Svečka je sestavljena iz 3 delov: steklenega ohišja, bakrenega pokrovčka in stojala za stenj.

Sveča Večna Luč PAX(1)

Stekleno ohišje in pokrovček sta masivna, kar preprečuje, da bi svečo lahko prevrnil veter. Pokrovček je oblikovan tako, da preprečuje vdor dežja.
Vsi deli so izdelani iz kakovostnih materialov in namenjeni dolgotrajni uporabi.

Svečo Večna Luč PAX vzdržujemo na sledeč način:

V stekleno ohišje po stenju zlijemo en liter Tekočega voska PAX, počakamo približno minuto, da se vlakna stenja prepojijo s tekočim voskom in stenj prižgemo. Pri tem moramo biti pozorni, da je kovinska cevka, v kateri so vlakna, na zgornji strani delno stisnjena. Vlakna morajo segati 2-3mm iz cevke. Ta del vlaken prižgemo. Vlaken ne vlečemo iz cevke.
Vsebina enega litra tekočega voska zadostuje za približno 10 dni gorenja. Tekoči vosek dolijemo največ do 1 cm pod vrhom stenja. Po potrebi s krpo oz. ščetko očistimo saje z vlaken stenja. Stenj zamenjamo po nekaj polnjenjih.
Svečo Večno Luč PAX moramo po potrebi tudi očistiti. Tekoči vosek prelijemo v drugo posodo. Stekleno ohišje očistimo s toplo vodo in čistilom. Očistimo tudi notranjo stran pokrovčka, saj se na njem lahko nabirajo saje.

Kaj storimo v primeru, da svečka ne gori?

1. Najprej preverite, ali ste uporabili Tekoči vosek PAX.

Tekoči vosek za večno Luč PAX(1)

Tekoči voski se med seboj razlikujejo. Nekateri so gostejši, drugi vsebujejo več nečistoč, vse to pa lahko vpliva na kakovost gorenja sveče Večna Luč PAX.

Na trgu je veliko različnih vrst tekočega voska oziroma parafinskega olja, ki jih uporabljamo za različne namene. Tekoči vosek PAX je namenjen izključno uporabi v nagrobni sveči Večni Luči PAX, saj smo pri razvoju sveče testirali različne tekoče voske in glede na rezultate gorenja izbrali najbolj optimalnega. Tekoči vosek PAX se ne saji in enakomerno gori. Uporabljati ga je potrebno s stenjem PAX, ki sestoji iz steklenih vlaken, sama izdelava stenja pa je optimizirana tako, da svečka gori 10 dni.

Na kakovost gorenja svečke lahko najbolj vplivate tako, da ne uporabljate tekočih voskov in stenjev različnih proizvajalcev.

2. Preverite, če se ni na dnu steklenega ohišja nabrala voda.

Sveča Večna Luč PAX_Voda(1)

Vodo v svečki opazimo po značilnih mehurčkih ali sloju na dnu ohišja. Voda se ne meša s tekočim voskom, in ker je težja od tekočega voska, se usede na dno posode.
Voda v sveči je lahko dež ali kondenz. Vodo je potrebno odstraniti, saj drugače lahko vlakna vsesajo vodo in sveča ne gori (le prasketa). V kolikor, začne plamen prasketati, morate temeljito očistiti ohišje svečke, zamenjati tekoči vosek in stenj.

3. Preverite stenj.

Stenj za Večno Luč PAX(1)

Pomembno je, da vlakna res segajo le 2-3 mm iz medeninaste cevke in da je cevka na vrhu delno stisnjena. Če vlakna segajo več kot 2-3 mm ven iz cevke, bo sveča gorela le nekaj ur in nato ugasnila, saj se saje izločajo veliko hitreje in preprečijo dotok tekočega voska. Zato je tudi pomembno, da stenj redno čistite saj in po potrebi stenj tudi zamenjate.

Ko menjate stenj morate biti pozorni na to, da tekoči vosek prelijete po stenju in tako poskrbite, da se vlakna v stenju navlažijo s tekočim voskom. Šele takrat se namreč ustvari potrebni vlek tekočega voska po cevčici in sveča lahko gori.

Ne prirezujte vlaken, saj s krajšanjem vlaken onemogočimo dotok voska s spodnje strani cevčice.

4. Preverite, ali ima sveča dovolj dotoka zraka.

Sveča Večna Luč PAX_Dovod zraka(1)

Plamen za gorenje potrebuje gorivo in zrak. Preverite ali pokrovček preveč pokrije ohišje svečke. Med steklenim robom in pokrovčkom mora namreč ostati vrzel, skozi katero v svečko doteka zrak, da plamen lahko gori. Ali sveči primanjkuje zraka opazimo tako, da svečka lepo gori brez pokrova, vendar skoraj nemudoma ugasne, ko jo pokrijemo s pokrovčkom.

Imate vprašanja v zvezi s svečo Večna Luč PAX? Ne oklevajte in nas kontaktirajte na info@pax.si ali po telefonu 01 839 23 39. Za Vas smo dosegljivi vsak delovnik med 8. in 15. uro.