Slovenščina sl

Plečnikove sveče

V kamniškem prostoru je veliko Plečnikovih del, ki so nastala v obdobju pred in po drugi svetovni vojni. Mednje štejemo Lovsko kočo Kralja Aleksandra, cerkev svetega Benedikta v Zgornjih Stranjah, kapelo Božjega groba v cerkvi svetega Jakoba, ureditev fasade na Glavnem trgu in železniško postajo Kamnik mesto ter še bi lahko naštevali. Jože Plečnik je nedvomno pustil svoj pečat v mestu in njegovi okolici, vsekakor pa je svoj pečat pustil tudi v Lectarjevi hiši v samem središču Kamnika.

Spominska soba Lectarjeva hiša Plečnik

Arhitekt je bil pogost obiskovalec v Lectarjevi hiši, kjer se je med svečarjem Jankom Steletom in slavnim arhitektom spletlo pristno prijateljstvo. Ob enem svojih obiskov je arhitekt opazil bogato zbirko lesenih modelov za izdelovanje lectovih kruhkov in kasneje v pismu družini podal idejo za vlivanje voska v te modele, s čimer bi lahko oblikovali edinstvene reliefne strukture, ki bi jih nato pričvrstili na svečko.

Spominska soba v Lectarjevi hiši, kjer je moč občudovati Plečnikov jedilni kot, lestenec in svečnik. Oprema je bila izdelana po načrtih Jožeta Plečnika za družino Stele.

Plečnikove sveče so zanimiv in edinstven preplet lectarske in svečarske umetnosti in hkrati unikaten oblikovalski izdelek.

Prvo tako svečo so v svečarni Stele izdelali za 80-letnico pisatelja Frana S. Finžgarja. Kasneje se je ideja o tako imenovanih Plečnikovih svečah razvila in nastali so edinstveni rokodelski izdelki, primerni za obdarovanje.

Plečnikove sveče izdelujemo v dveh velikostih – Plečnikova sveča velika in Plečnikova sveča mala – ter v treh barvah: rdeči, modri in voščeni. Lectovi motivi so pobarvani z zlato barvo. Sveča je vsekakor popolnoma funkcionalna in seveda dekorativna.

Plečnikova sveča velika je visoka 20 centimetrov in ima premer 7,5 centimetra. Vsaka svečka je skrbno zapakirana v edinstveno trikotno embalažo.

Plečnikova sveča mala je visoka 13 centimetrov in ima premer prav tako 7,5 centimetra. Tudi male Plečnikove sveče so pakirane v edinstveno kartonsko embalažo.

Slika Plečnikove sveče
plečnik bela vosek

Možno je izdelati tudi unikatne vlečene sveče na katere so pričvrščeni odlitki narejeni iz čebeljega voska. Take svečke izgledajo asketsko, vendar se zaradi uporabe čebeljega voska ponašajo s čudovitim vonjem.

Takšne unikatne Plečnikove sveče lahko nadomestijo tudi krstno ali poročno svečo, ki zaznamuje edinstven mejnik v naših življenjih. Svečke zaradi svojega oblikovanja prijetno izstopajo, predstavljajo slovensko rokodelsko tradicijo in hkrati ohranjajo spomin na čudovit dogodek.

 

“Z eno svečo lahko prižgemo na tisoče sveč, pa se njen plamen prav nič ne zmanjša.”

Risane Plečnikove sveče ustvarimo po arhitektovih motivih, ki jih hranimo v Lectarjevi hiši.

To niso edine svečke, ki so nastale po Plečnikovih zamislih. Plečnik je namreč prispeval tudi veliko ročno izrisanih motivov, s katerim so krasili sveče. Izdelava risanih Plečnikovih sveč predvsem zahteva potrpežljivost in mirno roko. Motive namreč s čopičem narišemo na svečo in jih zaščitimo z dodatnim slojem voska, da jih zavarujemo pred mehanskimi poškodbami in poslikavi podaljšamo obstojnost. Sam postopek risanja Plečnikovih sveč lahko osebno izkusite na delavnicah, ki jih organiziramo po predhodnem dogovoru. Vabljeni, da nas kontaktirate na info@pax.si ali preko telefona: 01 839 23 39.

 

Ohranjamo plamen – že od leta 1701

plečnikova risana iz voska

Vse Plečnikove sveče izdelujemo zgolj v manjših količinah in po predhodnem naročilu. Njihova izdelava zahteva veliko spretnosti in svečarskega znanja, zato smo nanje upravičeno ponosni.