Slovenščina sl

Krstna sveča je pomemben simbol zakramenta svetega krsta, saj predstavlja Kristusovo luč, ki krščenca varuje in vodi po življenjski poti. V podjetju PAX svečarna Stele d.o.o. ohranjamo tradicijo ročnega krašenja krstnih sveč, tako je vsaka sveča unikaten izdelek in dragocen spomin na zakrament svetega krsta. Svečo lahko okrasimo v barvah in z motivom po vaši izbiri, na svečko dopišemo tudi ime otroka in datum svetega krsta.

Krst je v krščanstvu prvi zakrament, ki ga prejme otrok. Z obredom krsta postanemo božji otroci in se očistimo madeža izvirnega greha. Sveča igra pri zakramentu svetega krsta pomembno vlogo, pomembno vlogo pa opravlja tudi kasneje, saj spremlja otroka na poti njegove vere in jo lahko prižigamo ob različnih priložnostih, ne nazadnje s svojima krstnima svečama mladoporočenca pri poroki prižgeta svojo poročno svečo.

Pri obredu svetega krsta otroka odenemo v bela oblačila, ki simbolizirajo prenovo v Kristusu. Z obredom svetega krsta se izbriše človekov izvirni greh in snežno belo oblačilo predstavlja brezmadežno dušo, ki naj bi jo otrok, ob podpori staršev in z zgledom sorodnikov, ohranil do prehoda v večno življenje.

Nato sledi izročitev prižgane sveče. Starš ali boter ob velikonočni sveči prižge otrokovo krstno svečo. Svetloba plamena krstne sveče simbolizira Kristusovo luč, ki naj jo starši in botri ohranijo, da bo otrok kot otrok luči vztrajal v veri.

Marsikdo na obletnico krsta ali ob praznovanju godu prižge krstno svečo v spomin na zakrament svetega krsta. Prav tako lahko s krstno svečo ob poroki prižgemo poročno svečo, kar simbolno nakazuje, da se dva posameznika združujeta v povezano celoto, kar simbolizira plamen poročne sveče. Sveča že kot rokodelski izdelek predstavlja lep in dragocen spomin na prejet zakrament svetega krsta.

Na krstni sveči je zabeleženo ime otroka in datum svetega krsta. Sveča je okrašena tudi s katerim od krščanskih motivov. Med najbolj pogostimi so križ, golobček, ribica ali angelček. Vsak od teh motivov ima poseben pomen.

  • Križ je poglaviten simbol krščanstva, ki predstavlja Kristusovo vstajenje in Božje odrešenje človeštva. Predstavlja zavezo Božje ljubezni in je kot tak simbol upanja.
  • Golobček je simbol miru in se v svetem pismu pojavi v zgodbi o Noetovi barki. Golobica se na Noetovo barko vrne z oljčno vejico v kljunu, kar Noetu sporoči, da je povodenj minila in se je na obzorju prikazalo kopno. Zaradi svoje miline je golobica priljubljen krščanski simbol.
  • Riba je simbol zgodnjih kristjanov. S tem skrivnim znamenjem so izkazovali svojo pripadnost krščanski veri v času preganjanj, saj je bilo znamenje dovolj vsakdanje, da ni vzbujalo pozornosti, hkrati pa je grška beseda Ichthys (riba) predstavljala akronim za izraz Jezus Kristus Božji Sin Odrešenik.
  • Angeli so božji glasniki, vsak otrok ima po krščanskem prepričanju tudi svojega angela varuha, zato je angelček na krstni sveči zelo priljubljen in ljubek motiv.

 

Točno predpisanih smernic seveda ni, vendar je pogosto, da so krstne svečke za fantke okrašene z modrimi odtenki, medtem ko so svečke za deklice nežnih rožnatih barv. Seveda pa lahko izberemo svečko tudi v nevtralnih barvah, z rumenimi, oranžnimi ali belimi ornamenti. Svečke lahko okrasimo tudi z zlatimi ali srebrnimi bordurami in cvetlicami.

V PAX svečarni Stele vam krstno svečo lahko izdelamo po naročilu

Krstna sveča nas spremlja vse od najzgodnejšega otroštva do zaključka našega življenja. Opominja nas, da smo božji otroci in nas s svojo lučjo vodi na poti vere. Kot je edinstven vsak posameznik, je tudi vsaka krstna sveča unikatna.

V trgovinici na Glavnem trgu 16, v Kamniku, je ves čas na zalogi veliko različnih krstnih sveč. Če pa imate v mislih točno določen motiv ali barvno kombinacijo, nas lahko kontaktirate na naslov info@pax.si ali pokličete po telefonu 01 839 23 39. S svojo rokodelsko spretnostjo bomo Vašim željam stopili naproti.

Izbirate lahko med različnimi dimenzijami krstnih sveč:

Krstna sveča 50 dag

Dimenzija:
Ø 44 mm x 390 mm

Krstna sveča 30 dag

Dimenzija:
Ø 40 mm x 330 mm

Krstna sveča 25 dag

Dimenzija:
Ø 30 mm x 360 mm

Veleprodaja Maloprodaja