Slovenščina sl

Krstna sveča – pomen in simbolika

V podjetju PAX svečarna Stele d.o.o. ohranjamo tradicijo ročnega krašenja religioznih sveč, mednje sodijo krstne sveče , obhajilne in poročne sveče.

Krstna sveča je eden od simbolov svetega krsta

Krst je v krščanstvu prvi zakrament, ki ga prejme otrok. Z obredom krsta postanemo božji otroci in se očistimo madeža izvirnega greha. Eden od simbolov krsta je krstna sveča, ki predstavlja svetlobo, Kristusovo luč. Krstna sveča igra pri zakramentu svetega krsta pomembno vlogo, pomembno vlogo pa opravlja tudi kasneje, saj spremlja otroka na poti njegove vere in jo lahko prižigamo ob različnih priložnostih, ne nazadnje s svojima krstnima svečama mladoporočenca pri poroki prižgeta svojo poročno svečo.

Kakšen pomen ima krstna sveča med obredom krsta?

Pri obredu svetega krsta otroka odenemo v bela oblačila, ki simbolizirajo prenovo v Kristusu. Z obredom svetega krsta se izbriše človekov izvirni greh in snežno belo oblačilo predstavlja brezmadežno dušo, ki naj bi jo otrok, ob podpori staršev in z zgledom sorodnikov, ohranil do prehoda v večno življenje.

Nato sledi izročitev prižgane sveče. Starš ali boter ob velikonočni sveči prižge otrokovo krstno svečo. Svetloba plamena krstne sveče simbolizira Kristusovo luč, ki naj jo starši in botri ohranijo, da bo otrok kot otrok luči vztrajal v veri.

Kakšno vlogo igra krstna sveča po krstu?

Marsikdo na obletnico krsta ali ob praznovanju godu prižge krstno svečo v spomin na zakrament svetega krsta. Prav tako lahko s krstno svečo ob poroki prižgemo poročno svečo, kar simbolno nakazuje, da se dva posameznika združujeta v povezano celoto, kar simbolizira plamen poročne sveče. Krstna sveča že kot rokodelski izdelek predstavlja lep in dragocen spomin na prejet zakrament svetega krsta.

Kateri so poglavitni motivi krstne sveče?

Na krstni sveči je zabeleženo ime otroka in datum svetega krsta. Krstna sveča je okrašena tudi s katerim od krščanskih motivov. Med najbolj pogostimi so križ, golobček, ribica ali angelček. Vsak od teh motivov ima poseben pomen.

Križ je poglaviten simbol krščanstva, ki predstavlja Kristusovo vstajenje in Božje odrešenje človeštva. Predstavlja zavezo Božje ljubezni in je kot tak simbol upanja.

Golobček je simbol miru in se v svetem pismu pojavi v zgodbi o Noetovi barki. Golobica se na Noetovo barko vrne z oljčno vejico v kljunu, kar Noetu sporoči, da je povodenj minila in se je na obzorju prikazalo kopno. Zaradi svoje miline je golobica priljubljen krščanski simbol.

Riba je simbol zgodnjih kristjanov. S tem skrivnim znamenjem so izkazovali svojo pripadnost krščanski veri v času preganjanj, saj je bilo znamenje dovolj vsakdanje, da ni vzbujalo pozornosti, hkrati pa je grška beseda Ichthys (riba) predstavljala akronim za izraz Jezus Kristus Božji Sin Odrešenik.

Angeli so božji glasniki, vsak otrok ima po krščanskem prepričanju tudi svojega angela varuha, zato je angelček na krstni sveči zelo priljubljen in ljubek motiv.

Kakšnih barv bi morala biti krstna sveča?

Točno predpisanih smernic seveda ni, vendar je pogosto, da so krstne svečke za fantke okrašene z modrimi odtenki, medtem ko so svečke za deklice nežnih rožnatih barv. Seveda pa lahko izberemo svečko tudi v nevtralnih barvah, z rumenimi, oranžnimi ali belimi ornamenti. Svečke lahko okrasimo tudi z zlatimi ali srebrnimi bordurami in cvetlicami.

Krstno svečo Vam lahko izdelamo po naročilu

Krstna sveča nas spremlja vse od najzgodnejšega otroštva do zaključka našega življenja. Opominja nas, da smo božji otroci in nas s svojo lučjo vodi na poti vere. Kot je edinstven vsak posameznik, je tudi vsaka krstna sveča unikatna.

V trgovinici na Glavnem trgu 16, v Kamniku, je ves čas na zalogi veliko različnih krstnih sveč. Če pa imate v mislih točno določen motiv ali barvno kombinacijo, nas lahko kontaktirate na naslov info@pax.si ali pokličete po telefonu 01 839 23 39. S svojo rokodelsko spretnostjo bomo Vašim željam stopili naproti.