Slovenščina sl

 Tradicija izdelovanja sveč in ohranjanje plamena

PAX svečarna Stele se ponaša z dolgoletno družinsko tradicijo izdelovanja sveč. Skozi 3 stoletja so se razvijale tudi sveče. Skozi 3 stoletja smo se izmojstrili v ohranjanju plamena. To je naša zgodba.

Navada prižiganja sveč na grobovih

Navada prižiganja svečk na grobovih se je v slovenskem prostoru razširila po drugi svetovni vojni. Sprva so ljudje prižigali navadne sveče. Prve preproste vlečene sveče so izdelovali iz čebeljega voska. Kasneje so svečarji uporabljali stearin in parafin, saj sta imela materiala boljše lastnosti gorenja, hkrati pa sta bila cenejša.

Navadna sveča

"Pokrite sveče"

Sveča Piramida

»Pokrite sveče« so nastale po patentu Janka Steleta. Janko Stele je svoj izum prijavil že leta 1935, žal pa po vojni patenti iz predvojnega obdobja niso več veljali, tako da si danes iznajdbo lastijo mnogi. Okrog leta 1965 smo v Kamniku že začeli izdelovati sveče, vlite v plastične lončke. Prva taka svečka je bila še danes zelo priljubljena in prodajana sveča Piramida.

Dolgogoreče sveče

Parafinske sveče so lepo gorele, vendar v hladnejših mesecih niso pogorele do konca. V plastičnih lončkih je na stenah ostajal parafin, ki se zaradi hladnih temperatur ni stopil in pogorel. Leta 1994 je svečar Tone Stele razvil idejo o dolgogoreči sveči. Dolgogoreča sveča PAX je s pomočjo ohišja, v katerem se je zadržal zaščitni sloj zraka, ohranjala enakomerno temperaturo, ki je omogočala, da je svečka tudi pri nizkih temperaturah lepo dogorela. Izbira pravega stenja pa je zagotovila, da je svečka gorela dlje.

Dolgogoreča sveča PAX

Večna Luč PAX

Večna Luč PAX

Dolgogoreče sveče s parafinskim vložkom delujejo po principu tople grede in kaj hitro se lahko zgodi, da je poleti prevroče, da bi take svečke lepo gorele. Temperatura v svečki se kaj hitro povzdigne nad 60⁰C, kar povzroči, da svečka ugasne, ker se stenj utopi v utekočinjenem parafinu. Zato smo v PAX svečarni Stele začeli iskati rešitev, kako bi svečke lepo gorele tudi pri poletnih temperaturah. Leta 2001 je tako zaživela svečka Večna Luč PAX, ki za gorivo uporablja tekoči vosek. Tekoči vosek je manj dovzeten za temperaturna nihanja in lepo gori tako poleti kot pozimi.

Sveča Večernica

Leta 2004 smo razvili svečo Večernico. Sveča je za gorivo uporabljala tekoči vosek, sistem kartuše pa je uporabniku omogočal enostavnejšo uporabo svečke. Ko je bila kartuša prazna, jo je uporabnik preprosto zamenjal. Tako se je izognil pretakanju tekočega voska, hkrati pa tekoči vosek ni mogel izteči iz svečke, če se je le-ta prevrnila.

Sveča Večernica

Sveča Luna

Sveča Luna 1500 ml

Leta 2011 je Janez Stele izpopolnil svojo idejo o modularni sveči Luna. Svečo Luna je uporabnik lahko oblikoval po svojih željah in načinu uporabe, saj je prosto izbiral med kar 5 različnimi možnostmi. Najbolj priljubljena je različica Lune s 1500 ml kartušo tekočega voska. Svečka lepo gori tako poleti kot pozimi kar 14 dni!

Naša želja je uporabniku ponuditi svečko, ki gori dlje. Zato iščemo nove rešitve, razvijamo nove ideje in tako ohranjamo plamen že več kot 300 let.